10 weetjes over Brazilië die je mogelijk niet wist

5 augustus 2023 in
10 weetjes over Brazilië die je mogelijk niet wist
Jason Aerts

Brazilië, een land met duizend gezichten, zowel enorm als mysterieus, rijk aan cultuur en biodiversiteit. Hoewel wereldwijd bekend om zijn bruisende carnaval en onvoorwaardelijke liefde voor voetbal, zit dit Zuid-Amerikaanse land vol met verrassende en fascinerende eigenaardigheden die het ontdekken waard zijn. In dit artikel nodigen we je uit om 10 ongewone en onbekende dingen over Brazilië te verkennen.

1. Het Amazonische fruit Açaí 


Oorspronkelijk afkomstig uit het Braziliaanse Amazonegebied, is açaí een donkerpaarse vrucht gewaardeerd om zijn voedingsvoordelen. Brazilianen zijn er dol op in de vorm van açaí bowls, een heerlijke mix van açaí-pulp, vers fruit, granola en honing. Naast de heerlijke smaak zit açaí ook boordevol antioxidanten, vezels en omega-3-vetzuren, waardoor deze bes een onmisbaar superfood is.

2. Geïsoleerde Amazonestammen: onbekende volken

Het Braziliaanse Amazonegebied herbergt enkele van 's werelds laatste geïsoleerde stammen, inheemse gemeenschappen die al duizenden jaren in harmonie met de natuur leven zonder contact met de moderne buitenwereld. Deze inheemse volken blijven opzettelijk weg van de moderne beschaving en behouden zo hun oude levensstijl. De geïsoleerde stammen zijn zo weinig bekend dat sommigen zelfs nog nooit contact hebben gehad met buitenstaanders. De Braziliaanse regering neemt maatregelen om deze kwetsbare gemeenschappen te beschermen door inheemse reservaten vast te stellen en wetten tegen illegale inbreuk op hun grondgebied te versterken. Het behoud van deze geïsoleerde stammen is cruciaal om menselijke diversiteit, traditionele kennis en unieke ecosystemen in de Amazone te behouden. Hun bestaan herinnert eraan dat ondanks onze steeds meer verbonden wereld, er nog steeds verborgen menselijke en culturele schatten zijn in afgelegen uithoeken van onze planeet.

3. Manaus, de geïsoleerde staats hoofdstad


Verscholen in het hart van het Amazoneregenwoud, is Manaus de enige staatskapitaal van Brazilië die alleen per vliegtuig of per boot bereikbaar is. Deze unieke stad biedt avonturiers een startpunt om de wilde natuur van de Amazone te verkennen. Bezoekers kunnen het beroemde Teatro Amazonas verkennen, een majestueus operagebouw midden in de jungle, evenals kleurrijke markten vol exotische producten. Manaus is ook een toegangspoort tot avonturen in het Amazonegebied en biedt excursies om de uitzonderlijke fauna en flora van de regio te observeren.

4. De grootste producent van natuurrubber

In de 19e eeuw domineerde Brazilië de wereldwijde productie van natuurrubber. Deze economische bloei droeg aanzienlijk bij aan de welvaart van Manaus, dat destijds het centrum was van de rubberindustrie. Vandaag de dag zijn overblijfselen van deze welvarende tijd nog steeds te bewonderen in de koloniale architectuur van de stad en in musea die het boeiende verhaal van deze industrie vertellen. Bezoekers kunnen meer te weten komen over de tijd van de "rubberkoning" door plaatsen te verkennen zoals het Palácio Rio Negro en het Museu do Seringal Vila Paraíso.

5. Uitgebreid netwerk: Brazilië en zijn 2.500 luchthavens

white and red airplane on green grass field during daytime

Met meer dan 2.500 luchthavens heeft Brazilië het op één na grootste luchthavennetwerk ter wereld, waardoor reizen door het land en het verbinden van afgelegen gebieden met stedelijke centra eenvoudiger wordt. Reizigers kunnen zo een ongelooflijke diversiteit aan landschappen verkennen, van de tropische stranden van het Noordoosten tot de dichte bossen van de Amazone en de majestueuze Iguaçu-watervallen. Deze uitgebreide infrastructuur maakt het ook mogelijk om de rijke en gevarieerde cultuur van Brazilië te ontdekken, van de bruisende festivals van Rio de Janeiro tot de kleurrijke carnavals van Salvador de Bahia.

6. Aan de top van de koffiewereld

a pile of coffee beans is shown in this image

Brazilië is de onbetwiste koning van de koffieproductie. Zijn uitgestrekte plantages leveren ongeveer een derde van de wereldwijd geconsumeerde koffie, waarbij koffie bekend staat om zijn kwaliteit en rijke smaak. Koffieliefhebbers kunnen de koffieplantages in het zuiden van Brazilië bezoeken om meer te weten te komen over het kweek-, oogst- en brandproces van koffie. Daarnaast bieden Braziliaanse cafés een verscheidenheid aan unieke smaken en bereidingen, van de traditionele "cafézinho" tot de elegante handgefilterde "café coado".

7. Een voetbalempire 

Brazilië is een wereldwijde voetbalreus en heeft vijf keer de prestigieuze FIFA Wereldbeker gewonnen. Voetbal is in Brazilië veel meer dan een sport; het is een nationale passie die mensen in het hele land verbindt. Voetbalstadions, zoals het iconische Maracanã in Rio de Janeiro, zijn plaatsen van samenzijn en opwinding, waar Braziliaanse fans met enthousiasme hun liefde voor het spel vieren. Bezoekers kunnen een voetbalwedstrijd bijwonen om de opwindende sfeer van een Braziliaans stadion te ervaren, een onvergetelijke belevenis.

8. De Amazone, een schat aan biodiversiteit

green-leafed trees

Brazilië herbergt bijna 60% van het Amazonegebied, dat barst van ongelooflijke biodiversiteit. Deze regio is een schat voor wetenschappers, aangezien veel planten- en diersoorten nog steeds onbekend zijn. Reizigers kunnen het Amazonegebied verkennen via begeleide excursies te voet of per boot, om dieren zoals jaguars, kapucijnapen en roze dolfijnen van dichtbij te observeren. Deze avonturen bieden ook de mogelijkheid om medicinale planten en traditionele kennis van inheemse gemeenschappen die in harmonie met dit unieke ecosysteem leven, te ontdekken.

9. Portugees in Brazilië: Een Erfenis van het Verdrag van Tordesillas

Brazilië spreekt Portugees vanwege het Verdrag van Tordesillas uit 1494. Dit verdrag verdeelde de "Nieuwe Wereld" tussen Spanje en Portugal. Toen de Portugezen Brazilië in 1500 ontdekten, realiseerden ze zich dat dit land volgens het verdrag aan Portugal toebehoorde. Zo werd het Portugees de officiële taal van het land en ontstond er een unieke taalkundige eigenaardigheid in Zuid-Amerika. Tegenwoordig wordt Portugees gesproken door meer dan 200 miljoen mensen in Brazilië, wat de culturele identiteit van het land vormgeeft. 

10. De Zuid-Amerikaanse reus

a map of the world with pins on it

Brazilië is het op vier na grootste land ter wereld, met een oppervlakte van meer dan 8,5 miljoen vierkante kilometer, bijna de helft van de totale oppervlakte van het Zuid-Amerikaanse continent. Deze uitgestrektheid biedt gevarieerde landschappen, van dichte bossen tot paradijselijke stranden aan de kust. Elke regio heeft een unieke culturele rijkdom, met zijn eigen tradities, muziek, dans en keuken. 

Of je nu gepassioneerd bent door wilde natuur of levendige cultuur, Brazilië zal je verrassen en verwonderen bij elke stap. Aarzel niet langer en ga op ontdekkingsreis naar dit prachtige land vol verrassingen!

Wil je investeren in Brazilië?

We zorgen voor alles!

Onze diensten