Investeren in vastgoed in Brazilië: ontdek lucratieve kansen in Alagoas

Economische groei, bloeiend toerisme en verbeterde veiligheid: de sleutels tot een veelbelovende investering.
21 augustus 2024 in
Investeren in vastgoed in Brazilië: ontdek lucratieve kansen in Alagoas
Jason Aerts

Alagoas, in het noordoosten van Brazilië, komt naar voren als een veelbelovende vastgoedbestemming. Met opmerkelijke economische groei, toenemende toeristische populariteit en stijgende vastgoedprijzen biedt deze regio aantrekkelijke kansen voor investeerders.

De spectaculaire economische groei van Alagoas in 2023, met een BBP-stijging van ongeveer 7%, wordt ondersteund door proactief fiscaal beheer en strategische publieke investeringen, wat een gunstig klimaat creëert voor vastgoedbeleggingen.

Maceió, de hoofdstad, trekt steeds meer toeristen aan met een unieke mix van entertainment en strandrust, wat de huuraanvraag en de interesse in vastgoed in de regio versterkt.

De vastgoedprijzen in Maceió zijn gestegen, voorbij de inflatie, wat getuigt van de toenemende vraag naar woningen gestimuleerd door de lokale economische ontwikkeling, en biedt daarmee mogelijkheden voor waardestijging.

Alagoas staat ook bekend om zijn verbeterde openbare veiligheid, wat de aantrekkingskracht voor investeerders en toeristen vergroot.

Met een verscheidenheid aan investeringsmogelijkheden in onroerend goed, van nieuwe appartementen in aanbouw tot ontwikkelingsgrond, biedt Alagoas betaalbare prijzen en aantrekkelijk rendementspotentieel voor investeerders die hun portefeuille willen diversifiëren en hun winst willen maximaliseren.

Samenvatting van externe artikelen over investeringen in Brazilië


ARTIKEL 1 : Waarom investeren in Brazilië? 


Economische veerkracht: Sinds 2017 heeft Brazilië aanzienlijke economische veerkracht getoond, ondanks mondiale uitdagingen zoals de pandemie en de oorlog in Oekraïne. De economie heeft tekenen van groei en stabiliteit vertoond, met een lage inflatie vergeleken met Europa en een evenwichtige vastgoedmarkt.

Gunstig investeringsklimaat: In 2023 biedt Brazilië aanzienlijke rendementen en een gunstige wisselkoers, wat zowel buitenlandse als binnenlandse investeerders aantrekt. De beurs heeft een aanzienlijke toename van het aantal investeerders gezien, en vastgoed blijkt bijzonder aantrekkelijk met hoge rendementen en een sterke vraag. ​

Lage kosten van levensonderhoud: De kosten van levensonderhoud en onderhoud in Brazilië zijn aanzienlijk lager dan in Europa, inclusief energiekosten en diensten. Dit maakt vastgoedbeleggingen economisch voordelig door lagere aankoopprijzen en daaropvolgende kosten. ​

Waardevermindering van de munt: De waardevermindering van de Braziliaanse real heeft Braziliaans vastgoed betaalbaarder gemaakt voor internationale investeerders. De kosten per vierkante meter zijn sinds 2014 aanzienlijk gedaald, waardoor het een economische investeringsoptie is vergeleken met andere wereldsteden.

Groeiende vraag: De binnenlandse en internationale vraag naar vastgoed neemt toe, vooral voor tweede woningen en kwaliteitswoningen met betere leefomstandigheden. De noordoostelijke regio is een hotspot voor investeringen vanwege de populariteit bij vermogende Brazilianen en buitenlandse investeerders.

Sterke economische fundamenten: De solide binnenlandse markt van Brazilië, de stabiele macro-economische context en overvloedige natuurlijke hulpbronnen maken het tot een topbestemming voor investeringen. Het land is een leider in landbouw- en mijnbouwproductie en speelt een belangrijke rol in hernieuwbare energie.

Infrastructuur en stabiliteit: Brazilië heeft enorme vooruitgang geboekt op het gebied van infrastructuur en handhaaft een sterke geopolitieke en institutionele stabiliteit, wat het een van de veiligste investeringsomgevingen in Latijns-Amerika maakt.

Focus op hernieuwbare energie: Met meer dan 85% van zijn elektriciteit afkomstig uit hernieuwbare bronnen is Brazilië een pionier in hernieuwbare energie, met een aanzienlijk groeipotentieel in zonne- en windenergie.

Het artikel benadrukt ook de Braziliaanse landbouwsector, die ongeveer 25% van het BBP en 40% van de export uitmaakt. Brazilië, met zijn uitgestrekte landbouwgrond en gunstige klimatologische omstandigheden, is een wereldleider in landbouw en exporteert tal van producten. Wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen hebben de productiviteit verhoogd en de landbouw gemoderniseerd, wat particuliere investeringen aantrekt.

Investeringsaanbevelingen: Het artikel beveelt aan te investeren in residentieel of commercieel onroerend goed in Brazilië en presenteert het land als een veelbelovende investeringsbestemming met een dynamische vastgoedmarkt, een stabiele economie en een bloeiende bouw- en landbouwsector.


ARTIKEL 2 : Investeren in Brazilië: voor of tegen?


Het artikel onderzoekt de kansen en uitdagingen van investeren in Brazilië, een opkomend land op weg om de 5e wereldmacht te worden. Het belicht de belangrijkste economische indicatoren, de voorwaarden om te investeren, vooral in vastgoed, en de negatieve aspecten van het ondernemersklimaat.

Economische groei: Gegevens van Coface tonen aan dat Brazilië in 2022 een groei van 2,9% kende, voornamelijk gedreven door de dienstensector en de industrie. De consumptie van huishoudens is de belangrijkste motor van deze groei.

Economische banden met Frankrijk: Brazilië is een belangrijke partner van Frankrijk, met tal van Franse bedrijven die zich in het land hebben gevestigd. De handelsbetrekkingen tussen de twee landen zijn aanzienlijk, met toenemende export en import.

Vastgoedsector: Europeanen kunnen onroerend goed kopen in Brazilië, behalve in plattelandsgebieden nabij de grenzen die voorbehouden zijn aan Braziliaanse ingezetenen. Het verkrijgen van een CPF is noodzakelijk voor vastgoedtransacties.

Openbare investeringen en fiscale hervormingen: Onder het presidentschap van Lula zijn publieke investeringen in infrastructuur nieuw leven ingeblazen. Een fiscale hervorming is gepland om verschillende belastingen te vervangen door een BTW en de concurrentiekracht van Brazilië te verbeteren.

Adviezen voor investeerders: Het is cruciaal om de complexiteit en kosten van de Braziliaanse markt goed te begrijpen, evenals de douane- en fiscale regelgeving. Het wordt aanbevolen het land te bezoeken, betrouwbare lokale partners te vinden en zich te laten begeleiden door professionals.

De vrijhandelszone van Manaus en de regio's van de Amazone en het noordoosten bieden aantrekkelijke fiscale prikkels. Veelbelovende sectoren zijn onder andere technologie, biotechnologie, agrarische grondstoffen, duurzame energie en vastgoed.


ARTIKEL 3 : Trends op de Braziliaanse vastgoedmarkt in 2024 


Het artikel verkent de waarschijnlijke trends op de Braziliaanse vastgoedmarkt in 2024, zoals prijzen, verkopen en rentetarieven, en hoe deze factoren de markt de komende 12 maanden blijven stimuleren.

Prijzen: Het laatste FipeZAP-index toont een gemiddelde stijging van 5,13% in vastgoedprijzen in Brazilië, met regionale verschillen. Bijvoorbeeld, Maceió kende een stijging van 16%, terwijl Rio de Janeiro slechts een toename van 1,42% zag. Analisten voorspellen een voortzetting van de prijsstijging in 2024, maar met een matiging ten opzichte van voorgaande jaren.

Economische vooruitzichten: De vastgoedsector zou moeten profiteren van de goede economische prestaties van Brazilië in 2023 en de gunstige vooruitzichten voor 2024. Lage inflatie, een geconsolideerde arbeidsmarkt en een toename van buitenlandse directe investeringen zijn belangrijke factoren.

Lagere rentetarieven: Lagere rentetarieven zullen een belangrijke factor zijn voor de Braziliaanse vastgoedmarkt in 2024. De Braziliaanse Centrale Bank begon de rente te verlagen in de tweede helft van 2023, en economen voorspellen dat de Selic-rente tegen het einde van het jaar kan dalen tot 9%. Dit zou de toegang tot eigendom moeten aanmoedigen door goedkopere hypotheken en meer investeerders aantrekken die op zoek zijn naar hogere rendementen.

Verkoop van nieuwe eigendommen: De verkoop van nieuwe eigendommen nam aanzienlijk toe in 2023, met een stijging van 22,2% ten opzichte van 2022. De verkoop van midden- tot hoogwaardig vastgoed steeg ook met 12,5%, tot 34.103 eenheden. Analisten verwachten een vergelijkbare trend in 2024, gestimuleerd door sterke vraag en dalende rentetarieven.

Groeiende vraag: De vraag in de vastgoedsector zou gestimuleerd moeten worden door Braziliaanse kopers en buitenlandse investeerders. De dalende werkloosheid en de verwachte groei van het BBP maken Brazilianen optimistischer over het kopen van onroerend goed. Een onderzoek van Brain Intelligence Strategic onthult dat 39% van de Brazilianen van plan is om binnen de komende 24 maanden een huis te kopen.


ARTIKEL 4 : De Braziliaanse vastgoedmarkt is gezond


Dit artikel onderzoekt de Braziliaanse vastgoedmarkt, waarbij een aanhoudende groei wordt opgemerkt dankzij een toenemende vraag en verbeterde bouwactiviteiten. In het eerste kwartaal van 2024 steeg de FIPEZAP-huizenprijsindex van Brazilië met 5,54% ten opzichte van het voorgaande jaar, hoewel de reële stijging, aangepast voor inflatie, slechts 0,99% bedroeg. De huizenprijzen variëren aanzienlijk per regio, waarbij São Paulo een bescheiden groei vertoont, Rio de Janeiro een stagnatie ervaart en Brasilia een lichte daling registreert, aangepast voor inflatie.

Vraag en investeerders: De vraag blijft groeien, met een significante stijging van de residentiële verkoop in São Paulo in de eerste twee maanden van 2024. Bovendien is er een hernieuwde interesse van buitenlandse investeerders in Braziliaans onroerend goed, wat de vastgoedmarkt in de toekomst verder zou kunnen stimuleren.

Monetair beleid: Het monetaire beleid van Brazilië heeft ook invloed op de vastgoedmarkt, met een voortdurende verlaging van de Selic-rente die de vraag naar woningen op middellange termijn zou moeten stimuleren. Ondanks de aanhoudende vraag is het reële hypotheekvolume de afgelopen jaren echter afgenomen.

Overheidsprogramma's: Het Minha Casa Minha Vida-programma is vervangen door het Casa Verde e Amarela-programma, dat subsidies en verlaagde rentetarieven biedt voor de aankoop van betaalbare woningen. De huurmarkt in Brazilië biedt aantrekkelijke rendementen, hoewel deze variëren per stad.

Economische en politieke context: Het artikel onderzoekt ook de economische en politieke context van Brazilië, waarbij recente economische schommelingen en veranderingen in de regering, inclusief de verkiezing van voormalig president Lula da Silva in 2022, worden opgemerkt. Ondanks de economische en politieke uitdagingen lijkt de Braziliaanse vastgoedmarkt robuust te blijven, met vooruitzichten op aanhoudende groei op korte en middellange termijn.

Zin om te investeren in Brazilië?

Kopen, huurbeheer, verkoop: wij zorgen voor alles!