Investeren in Brazilië: Hoe krijg je een CPF als buitenlander?

Een praktische gids voor buitenlandse investeerders
21 augustus 2024 in
Investeren in Brazilië: Hoe krijg je een CPF als buitenlander?
Jason Aerts

Brazilië, met zijn dynamische vastgoedmarkt en aantrekkelijke zakelijke kansen, is een populaire bestemming geworden voor veel buitenlandse investeerders. Of je nu Belgisch, Frans, Amerikaans bent of een andere nationaliteit hebt, het verkrijgen van een CPF (Cadastro de Pessoas Físicas), het Braziliaanse fiscale identificatienummer, is een cruciale stap om legaal in Brazilië te investeren. 


Waarom een CPF hebben


Het CPF is veel meer dan alleen een identificatienummer; het is de sleutel tot toegang tot tal van investeringsmogelijkheden in Brazilië. Hier zijn een paar redenen waarom buitenlandse ingezetenen moeten overwegen om een CPF aan te vragen:


1. Verwerving van onroerend goed: 

Of het nu gaat om de aankoop van een tweede woning aan zee in Maceió of een luxe appartement in São Miguel dos Milagres, een CPF is noodzakelijk om legaal onroerendgoedtransacties uit te voeren in Brazilië.


2. Oprichting van een bedrijf: 

Buitenlandse ondernemers die hun eigen bedrijf in Brazilië willen starten, moeten een CPF verkrijgen om hun bedrijf bij de Braziliaanse autoriteiten te registreren, een professionele bankrekening te openen en commerciële activiteiten uit te voeren.


3. Financiële transacties: 

Van eenvoudige bankstortingen tot investeringen in vastgoedfondsen, vereisen veel financiële transacties in Brazilië de presentatie van een CPF.


Procedure om een CPF te verkrijgen als buitenlander


Het verkrijgen van een CPF als buitenlandse ingezetene is een relatief eenvoudig proces, en helemaal gratis, maar het vereist het volgen van enkele belangrijke stappen:


1. Vul het online formulier in: 

De eerste stap is om het CPF-aanvraagformulier in te vullen op de officiële website van de Receita Federal, de Braziliaanse belastingdienst. Dit formulier vraagt om informatie zoals uw naam, geboortedatum, nationaliteit en adres. Nadat u het heeft ingevuld, ontvangt u een Ficha Cadastral de Pessoa Física (FCPF) met een verwerkingcode.


2. Maak een afspraak bij het Braziliaanse consulaat: 

Maak persoonlijk een afspraak bij het consulaat van Brazilië via het e-consulaire systeem. Bereid de volgende documenten voor: het correct ingevulde en ondertekende FCPF-formulier, een identificatiedocument en een geboorte- of huwelijksakte.


3. Presenteer de vereiste documenten: 

Tijdens uw afspraak bij het Braziliaanse consulaat, zorg ervoor dat u alle vereiste originele documenten bij u heeft. Naast de FCPF en uw paspoort, moet u mogelijk ook andere specifieke documenten verstrekken, afhankelijk van de eisen van het consulaat.


4. Afronden van de aanvraag: 

Nadat uw documenten zijn gecontroleerd en uw aanvraag is verwerkt, ontvangt u uw CPF per e-mail op het door u opgegeven adres. Dit nummer is uniek en zal u begeleiden bij al uw transacties in Brazilië.


Door de bovenstaande stappen te volgen, kunnen buitenlandse investeerders gemakkelijk hun CPF verkrijgen en de deur openen naar een wereld vol mogelijkheden in het meest bloeiende land van Latijns-Amerika.

Klaar om te investeren?

We zorgen voor alles!

Investeringen